Tänkte börja skriva några ord då och då om vårt nyliga biodlande, något som började på vår bröllopsdag i juli 2016 då vi fick biodlarkurs i present av syrran. Dessförinnan hade vi bara pratat lite löst om det.

Kurs och material

I min enfald trodde jag inte att det skulle vara så mycket mer med biodling än att man ställer ut en kupa, häller i ett gäng bin, och därpå honung. Sanningen är att en kurs verkligen är att rekommendera. Det finns många om och men i en djungel av biodlare med bestämda åsikter som inte sällan motsäger varandra i 180 grader. Kursen började i februari och bestod av ett antal teorilektioner och några praktiktillfällen ute på Huddinge biodlarförenings bigård i Sundby. Grymt taggande (gaddande?) var det, och givet blev att vi själva skulle införskaffa material, och någonstans ifrån, bin. Det löste sig på så sätt att en av kursledarna sålde ett 13-ramars samhälle till oss som vi installerade söndagen den 29:e maj.

Förra ägarens bikupa

Detta är den förra ägarens kupa. Dess ramar skall nu förflyttas till vår nya egna kupa.

Flytt av ramar till vår nya kupa

Flytten är igång. De 13 ramarna ska fördelas på 2 yngelrum och kompletteras med tomma vax-mellanväggar.

Undre yngelrum

Undre yngelrum. Här har vi satt merparten av de gamla ramarna, 9 stycken. Längst till vänster ser man en ny mellanvägg.

Övre yngelrum

Övre yngelrum. De gamla bebodda ramarna sätts i mitten och på sidorna fyller vi ut med nya mellanväggar, 3 på vardera sida.

Flytten av biramarna är klar

Sådär! Vår första kupa är klar och bina kan börja orientera sig i omgivningarna.

Lådorna är Töreboda lågnormal och de fick således två lådor med 10 ramar i vardera, varav 7st nya mellanväggar. (För övrigt är det inte jätteroligt att tråda ramar kan jag meddela..)

Trådning och vaxning av ramarTrådning och vaxning av ramar. En bilbatteri-laddare används för att leda ström genom tråden så att den blir varm, vilket gör att vaxet smälter in i den.

Bina

Bina, som är ”traktens blandning”, är extremt trevliga och har ett oändligt tålamod med våra nybörjarhänder grävandes i deras hem. Den enda som blivit stungen är hunden, som efter ett antal snytingar numera ränner upp på berget ovanför när vi börjar rota runt bland de små surrande insekterna. Drottningen föddes ifjol och håller både denna säsong och nästa. Här är hon förresten!

Drottningen

Drottningen

Den invidge noterar att drottningen, även kallad visen, konstigt nog är märkt i vitt. Det är vanligt att märka sin nya drottning i en färg som motsvarar året hon är född. Vitt betyder att slutsiffran är 1 eller 6, vilket i detta fall skulle innebära att vår drottning antingen var född i år (2016) eller 2011. Hon är dock som sagt från ifjol och Anledningen till att hon är vit är att biodlaren bara använder vitt, så att inte pennan ska hinna torka ut.. (De är synnerligen ekonomiska, dessa biodlare!) Dessutom är vitt en färg som syns bra och man hittar henne snabbt, men däremot får man hålla reda på hennes (och alla ens andra drottningars) ålder själv. Visen kan naturligt leva i omkring 5 år, men oftast byter man ut henne efter ett par-tre år då hennes äggproduktion dalar med åldern.