Introduktion

IKEA behöver ingen närmare presentation. Det främsta signumet är det låga priset, men man får vad man betalar för, eller? Jo, visst är det så, men det går att med enkla medel förfina en inköpt IKEA-möbel utan att det behöver kosta speciellt mycket mer än själva möbeln i sig. Många IKEA-möbler är i princip obehandlade och är föga roliga att titta på i sina originalutföranden. En skvätt lasyr kommer man långt med!

Den här gången ska vi titta lite närmare på HOL, som är ett förvaringsbord i akacia. Användningsområdet för HOL kan nog variera, men i detta fall behövs förvaring i sovrummet för överkast och prydnadskuddar. Bordet är inte så vackert och dess innehåll kommer att lysa igenom de fyrkantiga hålen, vilket inte är önskvärt. Detta måste lösas. Bordet kommer i detta fall egentligen inte användas som ett bord och därför skulle det vara trevligt om man istället kunde använda det som en bänk att sitta på, så vi behöver göra locket mjukt på ovansidan. Där har ni förutsättningarna, nu över till det roliga.

Vad som behövs

Priserna gäller givetvis för detta inläggs datum och kan ha ändrats sedan dess.

Pimpa en IKEA-möbelTotalpris: 832kr.

Pimp it!

Såhär ser HOL ut om man monterar det utan krusiduller:

Pimpa en IKEA-möbel

Steg 1

Vi ska dock inte bygga ihop möbeln ännu. Först ska vi lasera den i önskad färgton, vi har använt svart eftersom det funkar bäst i sovrummet. Lasyr är ju inte samma sak som att måla den med riktig färg, i vilket fall möbeln verkligen skulle bli svart. Vår lasyr kommer snarare bara göra möbeln mörkare, alltså inte kolsvart. Så hitta ett bra ställe att vara på, här har jag använt ett gammalt keyboardstativ att lägga sidorna  på när jag målar.

Pimpa en IKEA-möbel

Det absolut jobbigaste och mest tidskrävande är att måla de kvadratiska håligheternas insidor, ty de kommer ju synas även om vi ska klä insidan med svart tyg. Notera att vi alltså inte behöver måla insidan alls, eftersom den ju kommer att täckas med det svarta tyget. Mer om det sen.

Pimpa en IKEA-möbel

Långsidorna också. I enlighet med tycke och smak kan man behöva stryka på ett extra lager. Ovansidan behöver vi ju inte måla alls, eftersom den ska kläs i fint tyg.

Pimpa en IKEA-möbel

Steg 2

Tyget som ska smycka locket läggs mitt på ett bord. Klipp täcket så att det precis får plats inom ovansidans area och placera det på tyget och passa sedan in locket över detta så att du har ovansidans undersida mot dig. Klipp av kanterna om de är väldigt långa och vik sedan runt dem. Vik in hörnen snyggt. När du är nöjd med hur tyget sitter börjar du häfta fast det.

Pimpa en IKEA-möbel

Snitsigt.

Pimpa en IKEA-möbel

Steg 3

När färgen på sidorna har torkat är det dags att klä deras baksidor med det svarta tyget. Klipp till tygbitarna i rätt storlek och häfta fast dem bara.

Pimpa en IKEA-möbel

Resultat

Så. Nu bör möbeln vara klar och se helt fantastisk ut.

Pimpa en IKEA-möbel

Tack för idag.