Besök i Tyskland, del 1

Förra sommaren var vi i Köln på semester. Utan att egentligen ha så bra koll på ölutbudet trodde jag i min enfald att det inte skulle vara svårt att hitta något trevligt i ölväg. Visst, att det skulle vara mycket ljus lager visste vi, men inte att det skulle vara nästintill stört omöjligt att få tag på något annat än den lokala ölsorten Kölsch. Nja, på vissa välsorterade pubar kunde man även hitta Weissbier och nån stackars Wahrsteiner. Ja, Kölsch räknas faktiskt som sin egen ölsort då det är ett överjäst ljust öl. Det finns ett gäng olika varianter; bl.a Gaffel, Früh, Reissdorf och på bilden nedan: Gilden. Min favorit blev Früh. Lite då och då finns Kölsch att få tag på hos Systembolaget.

Så det blev en himla massa Kölsch (som enligt tradition hälls upp i highball-liknande små glas) och inte så mycket annat. I Köln är man mycket lokalpatriotisk så det är helt enkelt det man dricker. Det här fick mig att börja fundera på Tyskland som ölnation. Det kan väl inte bara handla om ljus lager rätt igenom?

Besök i Tyskland, del 2

Vi spolar fram nästan ett år till för några veckor sedan, då vi ännu en gång skulle besöka Tyskland, den här gången Berlin. Innan resan forskade (läs: googlade) jag lite kring öl i Berlin. Det var inte helt lätt, men så hittade jag ett ställe som verkade mycket lovande: Das Meisterstück. Även om jag läst tyska i plugget så är det inte med lekande lätthet jag läser paragraferna på deras hemsida, men med ord som ”Braukunst”, ”Craft-Biere” och ”Garrett Oliver” verkade det lovande.

Ska inte bli alltför långrandig. Det var en riktigt bra restaurang med riktigt bra öl. De brygger även eget och står i startgroparna för att bygga mikrobryggeri (om jag förstod vår servitör rätt). En fördel med att inte ha alkoholmonopol är att man i Tyskland i vissa restauranger utan problem kan köpa med sig en kasse av vad man just har avnjutit till middagen (eller några av de sorter man inte hann med). Här är de sorter vi fick med oss hem:

Berliner Nacht - Wedding - Mystique

Berliner Nacht drack vi till efterrätten men de andra har fått vänta ett tag.

Hemma igen

Hittade för övrigt Amarsi: en riktigt bra tysk IPA på systemet som jag varmt rekommenderar till de som gillar påtaglig beska i kombination med blommiga Amarillo-toner.

Braukunst Keller - Amarsi

Något jag verkligen gillar med de tyska ölerna är att man gärna på etiketten delar med sig av vilka malt- och humlesorter som ingår. Bra initiativ! Det är ju inga konstigheter att viner redogör för vilka druvsorter som använts, så varför inte?

Innehållsförteckning Mystique + Wedding

Hej svejs, grus och gnejs.