Wow. Det finns en del att säga kring Dagens Industris webbsajt, www.di.se. En god vän till mig tipsade om detta och det är av yttersta vikt för internetvärlden vi lever i, att detta uppmärksammans så mycket det är möjligt. Han använde den gamla sköna ”skitit i det blå skåpet” för att i stora drag beskriva deras snedtända designbeslut. Man måste hålla med; de har verkligen skitit i det blå skåpet. Och det blir bara värre när man läser källkoden.

Layout och användarvänlighet

  • Okej, för det första ser vi en enorm annonsyta längst upp. Hoppas de får riktigt mycket pengar för sina annonser, för snyggt är det inte. Tyvärr är DI varken ensamma eller värst när det kommer till groteska topp-banners. Aftonbladet och DN är också duktiga på sånt. Klart att de måste finansiera driften, men samtidigt är det absurt.
  • Personligen använder jag tangentbordet ganska flitigt och använder normalt inte musen för att ta mig nedåt på en sida som har vertikal scroll. Problemet är att det inte är möjligt på DI utan att man först klickar i rätt (håll i er nu) FRAME, vilket ger den fokus. Mer om frames sen. En sidoeffekt av detta är även att det är omöjligt att i vissa smartphone-webbläsare scrolla över huvud taget. Varför detekterar förresten inte sajten att jag surfar med en mobil enhet? Borde den inte redirecta, eller åtminstone föreslå mobil.di.se?
  • Sajten är väldigt bred, vilket gör att om man inte har maximerat fönstret (eller har en sidopanel) så blir det horisontell scroll.

Under huven

Dåså! Man var ju helt enkelt tvungen att granska källkoden! Förutom återkommande kommentarer i JS-koden i stil med

NOT SURE IF THIS ONE’S NEEDED, DON’T KNOW IT’S ORIGIN

..så lade jag märke till två oroande saker. Det ena är att man har deklarerat doctypen som HTML5, men man har över huvud taget inte använt några HTML5-element någonstans på sajten. <article> är väl en alldeles lysande tag att använda på DI? Det finns finfina fallback-lösningar för icke-HTML5-läsare, så det borde inte vara några problem för dem. Annars förstår jag inte varför de använder den doctypen, speciellt eftersom nästa stora orosmoment inte längre är brukligt i HTML5, nämligen frameset. Jo, faktiskt: Frameset. Kolla själv!

DI - frameset

 Oh-la-la.

DI - frameset (closeup)

Här ser vi den bisarra blandningen av <!DOCTYPE html> och <frameset> i samma dokument. En snabb koll på W3C bekräftar snedsteget. Du som var webbutvecklare i slutet av 90-talet vet att det var därikring som användningen av frames dog ut. W3C skriver:

The following elements are not in HTML5 because using them damages usability and accessibility:
frame
frameset
noframes

Antar att idén bakom layouten är att sidhuvudet alltid ska vara synligt så att menyerna alltid är lätt till hands, men det funkar ju inte om man har en meter banner som trycker ner allt innehåll så att man får sitta och läsa artiklar genom en tunn tunn remsa.

Det var nog allt jag hade att bittra till på för tillfället. Jag hoppas att DI gör om designen på nytt och denna gång går in i 2000-talet där de flesta andra huserar.